Erilaisia yhden vanhemman perheitä
13.2.2017

Pienperheyhdistyksen ovat perustaneet vuonna 1968 Helsingin Ensikodissa asuneet au-äidit. Tänä päivänä eri perhemuotoja on paljon enemmän kuin lähes viisikymmentä vuotta sitten. Myös yhden vanhemmat perheet eroavat toisistaan monella tapaa.
Toiminnassamme on mukana taloudellisesti heikossa asemassa ja köyhyydessä eläviä perheitä. On perheitä, joissa on pitkäaikaissairautta, on adoptioperheitä, maahanmuuttajataustaisia perheitä, monikulttuurisia perheitä ja esimerkiksi sateenkaariperheitä. Osa vanhemmista on leskiä, osa eronneita, osalla on vaikea eroprosessi juuri meneillään ja osan elämää varjostaa väkivallan kokemukset tai vainoamisen pelko. Osa on tarkoituksellisesti hankkinut lapsen yksin ja osa tullut raskaaksi tahtomattaan. Osa vanhemmista odottaa lastaan yksin.
Kaikkia näitä perheitä yhdistää se, että perheen arki syystä tai toisesta pyörii yhden aikuisen voimin. Yhdellä vanhemmalla on vähemmän aikaa käytettävissään ja yhden vanhemman tulot ovat useimmiten pienemmät kuin kahden vanhemman.
Ei ole olemassa mitään tavallista yksinhuoltajaa tai oikeaa yksinhuoltajaperhettä. On mahdotonta ja hyödytöntä arvioida mikä ja millainen yhden vanhemman perhe on enemmän yksinhuoltajaperhe. Pienperheyhdistyksen tehtävä on edistää kaikkien yhden vanhemman perheiden hyvinvointia. Siksi teemme yhteistyötä useiden järjestöjen kanssa mm. eri potilasjärjestöjen, adoptioperheiden, monikulttuuristen ja maahanmuuttajajärjestöjen, totaaliyhärien ja sateenkaariperheiden kanssa. Vaikuttamistoiminnassa on tärkeää tehdä yhteistyötä kaikkien niiden kanssa, jotka haluavat edistää lapsien ja lapsiperheiden hyvinvointia.
Pienperheyhdistyksen tarkoituksena on edistää tasa-arvoisen lapsuuden toteutumista sekä muokata yleistä mielipidettä erilaisia perhemuotoja hyväksyväksi (Säännöt 2 § Tarkoitus).
Toiminnan tarkoitusta voimme toteuttaa vain hyväksymällä kaikki erilaiset yhden vanhemman perheet.
Juha Turtiainen
toiminnanjohtaja