Eroperheuudistus
20.3.2017

Tämä kirjoitus on yksi kuntavaaleihin liittyvistä blogikirjoituksista. Kirjoituksia on pyydetty jäseniltä, opiskelijoilta ja kaikkien puolueiden yh-ehdokkailta. Mielipiteet ovat kirjoittajien omia.
Kun tyttäreni oli pieni, en tahtonut käydä kaupassa töiden jälkeen. Siihen aikaan siellä käyvät usein perheet, joihin kuuluu kaksi aikuista. En halunnut nähdä, että toisilla lapsilla on molemmat vanhemmat mukana kaupassa, ja että toisilla naisilla on miehet mukana miettimässä mitä tänään syötäisiin yhdessä. Kauppareissut oli myös kätevämpää käydä yksin lounastauolla, sillä töistä oli aina kiire päiväkotiin.
Avioero ei ole yhteiskunnan vika, mutta niiden yleistymiseen on yhteiskunnan puututtava. Nyt perhevapaiden uudistamisen tavoitteena on parantaa työkykyisten ihmisten mahdollisuuksia työssä käyntiin. Perheiden hyvinvointia ja työelämän tasa-arvoa edistäviä uudistuksia onkin tehtävä pian. Tulevaisuudessa kaikkien tulisi saada ilmainen osa-aikainen päivähoito. Yhden vanhemman perheiden päivähoitomaksut ovat liian korkeita keskipalkkaisille. Hyvätuloiset puolisot maksavat saman kuin keskituloinen yksinhuoltaja, jonka palkka menee asumiseen ja hoitomaksuihin. Tämä eriarvoistaa lapsia.
Oikeudet ja vastuut on jaettava tasan eroperheissä. Nykyisellään perhevapaajärjestelmä syrjii naisia ja naisvaltaisia aloja. Vauvauutiset ovat monesti onnellisia perhetapahtumia, ihan kuten kuuluukin. Niihin kuitenkin suhtaudutaan työpaikoilla hyvin eri tavoin; äitejä onnitellaan ja pohditaan milloin hän jää äitiyslomalle. Miehiä onnitellaan ja pohditaan milloin pidetään varpajaiset. Etenkin miesvaltaisilla aloilla on harvinaista että miesten oletetaan jäävän pois töistä pitkille isyyslomille.
Tämä johtuu siitä, että vanhempainvapaan käyttävät yleisesti äidit. Sitä seuraavan kotihoidon tuen käyttävät yleisesti äidit. Vanhempainvapaan korvauksen perusteena on äidin palkka ennen lapsen syntymää. Mikäli äiti on pysynyt pois työelämästä kahden tai useamman lapsen syntymän välillä maksimissaan kolmen vuoden ajan, tuen perusteena pidetään edellisen ansiotyön palkkaa tai maksettua YeL-maksua. Tunnen äitejä, jotka eivät ole käyneet työssä yhdeksään vuoteen, sillä lapset on hankittu tämän tukijärjestelmän mukaisesti kolmen vuoden sykleissä.
Sitten tulee avioero. Olen pelkästään iloinen, jos ns. ydinperheissä lasta voidaan hoitaa kotona ainakin kolmevuotiaaksi saakka. Vanhemman läheisyys on ehdottomasti pienen lapsen etu. Vanhempia on kuitenkin yleensä aina kaksi, vaikka nämä eivät asuisikaan yhdessä. Eroavien vanhempien pitäisi lapsen huoltajuudesta sopimisen yhteydessä olla velvollisia käymään pari- tai yksilöterapiassa. Vanhempien mielenterveys ja sopuisa ero on lasten tulevaisuuden kannalta tärkeätä.
Lapsen edun mukaista on sallia lapselle mahdollisuus nauttia molempien vanhempien läheisyydestä mahdollisimman tasavertaisesti.
Etävanhempia on vielä enemmän kuin kahdessa kodissa asuvia lapsia. Oppilaaksiottoalueiden - varhaiskasvatus- ja koulupaikkojen määräytymisien kannalta - sekä lapsilisien ja muiden tukien takia olisi tärkeätä, että eroperheiden lapset huomioidaan lainsäädännössä.
Päiväkotipaikkoja on oltava riittävästi jokaisessa kunnassa, eivätkä ryhmäkoot saa missään kasvaa liian suuriksi. Tarvitaan lisää ammattitaitoista henkilökuntaa. Eroperheiden lapsilla pitäisi olla mahdollisuus asua virallisesti kahdessa osoitteessa. Vanhempien pitäisi voida jakaa lapsilisät ja tuet, mikä tasaisi elatusmaksuja ja vähentäisi huoltajuuskiistoja.
Eronneella aikuisella on tarpeeksi henkistä kuormaa työ- ja yksityiselämässä ilman, että on jouduttava valitsemaan onko hän etävanhempi vai lähivanhempi. Lapsella pitäisi olla luonnollinen pääsy sekä äidin että isän luo, asuivat vanhemmat sitten yhdessä tai erikseen. Inhimillisten syiden pitäisi olla keskeisin lähtökohta perhevapaauudistukselle, sillä hyvinvoivista lapsista kasvaa hyvinvoivia isiä, äitejä ja työntekijöitä. Paljon on vielä tekemättä - etenkin eroperheissä.
Mirita Saxberg
Eronnut äiti, kansanedustajan poliittinen avustaja (HM), osa-aikayrittäjä, tohtoriopiskelija, Helsingin opetuslautakunnan jäsen
Kokoomuksen ehdokkaana Helsingissä