Hyvää lapsen oikeuksien viikkoa

14.11.2016

Kuulun lapsen oikeuksien viestintäverkostoon, joka kokoontuu säännöllisesti edistämään ja tekemään tunnetuksi lapsen oikeuksia. Verkosto kokoaa yhteen monia lapsi- ja perhejärjestöjen edustajia pohtimaan tulevia kampanjoita ja viestinnän painotuksia. Verkoston keskeisenä tehtävänä on lisätä lapsen oikeuksien tunnettavuutta ja koordinoida lapsen oikeuksiin liittyvää viestintää. Lapsen oikeuksien päivä pyritään myös vakiinnuttamaan viralliseksi liputuspäiväksi.

Lapsen oikeuksien viestinnän yhteistyöverkosto julkaisee tämän vuoden aikana neljä asiantuntijakirjoitusta sekä kannanoton yhdenvertaisuusteemaan liittyen. Viimeisin kirjoitus on Minna Kallion, Susanna Hoikkalan ja Kati Palsasen yhteisesti laatima kirjoitus, joka painottaa lapsen ja nuoren oikeutta ilmaista näkemyksensä häntä koskevissa asioissa: Enemmän lasten ja nuorten osallisuutta lastensuojeluun. Kesäkuussa julkaistiin kirjoitus: ” Lasten oikeudet eivät toteudu itsestään” ja elokuun kirjoituksessa kysyttiin ”Toteutuuko lasten yhdenvertainen oikeus varhaiskasvatukseen?” 

 

Liputetaan lapsen oikeuksien päivänä 20.11.

Viestintäverkosto aloitti marraskuun alussa liputuskampanjan sosiaalisessa mediassa. Kaikkia innostetaan liputtamaan 20.11. lapsen oikeuksien puolesta. Valtion virastot ovat liputtaneet yleisen liputussuosituksen mukaisesti sisäministeriön määräyksestä jo usean vuoden ajan. Myös Pienperheyhdistys liputtaa lapsen oikeuksien päivänä.

Kaikki haastetaan mukaan liputtamaan. Liputalapselle.fi-sivustolta löytyy kartta, jonne koulut, päiväkodit, kunnat, seurakunnat ja muut yhteisöt, yritykset ja yksityisetkin ihmiset voivat ilmoittaa liputtavansa ensi sunnuntaina. Tällä hetkellä liputtaa on luvannut yli 140 tahoa. Otathan sinäkin haasteen vastaan ja edistät liputusta omassa tai työpaikkasi talossa!

Myös lapset voivat osallistua liputuskampanjaan tekemällä liputusaiheisen sarjakuvan. Tarinatuubi-liputustehtävän voi tehdä, tulostaa ja jakaa kavereille Emma & Elias -sivuilla. Sarjakuvien parhaat palat nähdään Facebookissa ja Twitterissä, tällä viikolla.

 

Vuoden teemana yhdenvertaisuus

Tämän vuoden teemana on viestintäverkostossa ollut yhdenvertaisuus lapsia ja nuoria osallistaen. Yhdenvertaisuus on tärkeä teema, sillä se kuuluu myös lapsen oikeuksien sopimuksen yleisperiaatteisiin yhdessä syrjinnän kiellon kanssa. Verkoston tapaamisessa totesimme, että yhdenvertaisuus on käsitteenä niin monitahoinen, että sen voi ymmärtää hyvin monin tavoin. Saimme kotitehtäväksi miettiä, mitä yhdenvertaisuus minulle merkitsee. Yhdenvertaisuus merkitsee mm. samanlaisia oikeuksia tai mahdollisuuksia elämässä, mutta miten esimerkiksi lapsen ja aikuisen välinen yhdenvertaisuus toteutuu? Ja millaisissa tilanteissa se tulee esiin? Miten sinä ymmärrät yhdenvertaisuuden?

Yhdenvertaisuus-teemaan liittyen Lapsenoikeudet.fi-sivustolta löytyy tehtäviä ja harjoituksia niin alle kouluikäisille kuin alakoulu- ja yläkouluikäisille sekä toisen asteen opiskelijoille. Myös vanhempainilloissa voi käyttää omia harjoituksia.

Lastenoikeudet.fi -sivuilta löytyy paljon lapsille ja nuorille suunnattua sekä kansallista että kansainvälistä materiaalia lasten ihmisoikeuksista.

 

Videoita nuorilta nuorille

Viestintäverkosto on toteuttanut myös neljä videota yhdenvertaisuus-teemasta YouTuben suosittujen tubettajien kanssa. EeddspeaksDeata ja Roni Back toimivat tänä vuonna lapsen oikeuksien lähettiläinä. Yhteistyötä tehdään tubettajien hyväntekeväisyysjärjestön, Pienempi kuin kolme ry, kautta. Videoissa nuoret pääsevät pohtimaan yhdenvertaisuutta ja miten se toteutuu esim. koulussa. Katso videoita

 

Meillä juhlitaan 20.11.

Pienperheyhdistyksen omaa lapsen oikeuksien juhlaa vietetään 20.11. Mukaan ehti jo ilmoittautua kiva määrä perheitä. Juhlaa vietetään ajankohtaisella teemalla yhdenvertaisuuden supersankarit ja toivomme näkevämme juhlapaikalla monenlaisia supersankareita. Ohjelmassa on myös Mummilan Teatteri Tuulahduksen esitys ”Kissa ketun renkinä”. 

 

Hyvää lapsen oikeuksien viikkoa!

 

Jaana Hartikainen

Viestintäkoordinaattori