Ihmissuhdetta ei voi arvottaa pituuden mukaan

19.4.2017

Mieskaveritoiminta on siitä erikoista vapaaehtoistoimintaa, ettei sen keston pituutta määritellä siihen sitouduttaessa. Tämä on vapaaehtoistoiminnan kentällä harvinaista, sillä tutkimuksista tiedetään, että ennalta määritelty ajanjakso auttaa mukaan lähtemisen päätöksessä. Vapaaehtoistoimintaan pitäisi siis olla ketterää hypätä mukaan ja helppoa lopettaa.

Projektimaisuus siis viehättää nykyihmistä. Halutaan tehdä hyvää, mutta mieluiten niin, että tehtävällä on selkeä alku ja loppu, jonka jälkeen kalenteriin etsitään uusia haasteita. Vapaaehtoistoiminnassa mukana olevat ihmiset ovat aktiivisia ja kiinnostuneita laajasti elämästä ja asioista.

Mieskaveritoiminnassa emme kuitenkaan ole halunneet määritellä kaveruuden keston pituutta. Ajattelet ehkä, minkä takia, jos se kerran tutkimusten mukaan edistää vapaaehtoisten miesten mukaan saamista mukaan toimintaamme?

Mieskaveritoiminta viettää tänä vuonna 25-vuotisjuhlaansa. Kaveripareja on vuosien aikana syntynyt satoja. Osalla mieskavereista on ollut useita pikkukavereita, joista on kasvanut lopulta aikuiskavereita: roolit vaihtuvat, ja pikkukaverista voi tulla mieskaverin apu elämässä. Jotkut kaveruussuhteet muuttuvat etäkaveruudeksi kun elämä vie eri suuntiin. Joskus kaveruus ei kestä elämässä vastaan tulevia haasteita. Tällaisia voivat olla vaikka perhesuhteiden muutokset, sairastuminen, periaatteelliset erimielisyydet arvomaailmassa tai luottamuksen menettäminen.

Pettymyksiä tapahtuu niin äitien, kuin mieskavereiden keskuudessa. Näissä tilanteissa tarjoamme aina tukea ja ohjausta. Parhaimmillaan haastavassa tilanteessa pääsemme yhdessä istumaan alas aikuisten kesken ja käymään läpi tilannetta. Tärkein päämäärä on tällöin, että jokainen tulee kuulluksi ja pääsee kertomaan tunteistaan ja ajatuksistaan. Aikuisten tehtävä on pitää huolta siitä, ettei lapselle jää tunnetta, että hän olisi syypää kaveruuden mahdolliseen päättymiseen.

Useimpien vuorovaikutusongelmien takaa löytyy väärintulkinta tilanteesta. Tähän havahtuminen on hyvin vahvistavaa. Siksi asian yhteinen läpikäynti on erityisen tärkeää.

Mieskaveritoiminnan kursseilla käymme läpi mahdollisia ongelma- ja haastetilanteita. Erityisesti teemme selväksi sen, ettei lapsen elämästä tule kadota selittelemättä. Se on aikuisen vastuu. Äitien infossa käymme läpi saman asian: Ei ole reilua hylätä mieskaveria kertomatta syytä. Kaveruussuhde on myös miehelle tärkeä. Kun aikuinen on lapsen kaverina, on aikuisella suhteessa aikuisen velvollisuudet, siksi mielijohteista syntyviä päätöksiä pitää välttää. Lapsi etsii itsestään syytä, jos tärkeä aikuinen katoaa yllättäen elämästä.

Ihmissuhteissa tulemme näkyviksi toisillemme ja itsellemme. Mistä pidän? Mitä minun on vaikea sulattaa? Millaisten ihmisten seurassa viihdyn? Mitä haluan tehdä ystävieni kanssa? Ihmiseen tutustuu vain tutustumalla ja ajan kanssa suhde usein tulee merkityksellisemmäksi. Voi käydä myös niin, ettei yhteyttä synny, tai se tuntuu hankalalta. Silloin on toisen kunnioittamista ottaa asia puheeksi ja vetää tilanteesta yhteinen johtopäätös.

Vastauksena siis kysymykseen, miksi me emme määrittele mieskaveruudelle aikaa: Mieskaveritoiminta tarjoaa mahdollisuuden ystävyyssuhteisiin. Yhdessä tekemistä ja oppimista. Asioiden jakamista ja ikkunan miehen maailmaan. Ihmissuhde on aina ainutlaatuinen ja ihmissuhde voi olla hyvin vaikuttava silloinkin, kun se ei kestä kuin tietyn vaiheen elämässä. Ajattelemme, että on upeaa, jos kaveruus kulkee aikuisuuteen, mutta aivan kaikki suhteet ja kohtaamiset ovat meille tärkeitä elämässämme.

 

Marika Rosenborg

Uudenmaan mieskaveritoiminnan ohjaaja