Olimmeko me samalla retkellä? – Jäsenkyselyn tuloksista

9.12.2016

Syksyllä tehtiin Pienperheyhdistyksen toiminnasta jäsenkysely, joka koski vuoden ensimmäisellä puoliskolla järjestettyä toimintaa.

Jäsenillämme oli syksyllä mahdollisuus vastata alkuvuoden toimintaamme koskevaan kyselyyn. Aikaisemmin olimme pyytäneet palautetta heti tapahtumien, kurssien, retkien ja leirien jälkeen, mutta nyt päädyimme tekemään kaksi kyselyä vuodessa. Toinen, alkuvuoden toimintaa koskeva kysely tehtiin elo-syyskuussa ja loppuvuotta koskevan kysely tehdään vuoden 2017 tammikuussa. Tavoitteenamme on saada tietoa toimintamme kehittämiseksi ja uskomme, että pieni aikaväli itse tapahtumaan auttaa osallistujia arvioimaan paremmin toiminnan merkitystä ja vaikutusta omalle perheelle. Välittömän palautteen antaminen on edelleenkin mahdollista yhdistyksen kotisivuilta löytyvän ”palautelaatikon” välityksellä.

Viesti nettikyselystä lähetettiin kaikille, noin kuudelle sadalle jäsenellemme, ja saimme siihen 71 vastausta. Vastausprosentti ei vaikuta kovin suurelta, mutta se on kuitenkin selvästi suurempi kuin aikaisempien vuosien paperisten kyselyjen vastausprosentit.

Kyselyn perusteella tyypillinen yhdistyksen vertaistoimintaan osallistuva perhe on Itä-Helsingissä, Kalliossa tai Käpylässä asuva yhden vanhemman perhe, jossa on alle 13 vuotiaita lapsia. Perhe on osallistunut yhdistyksen toimintaan alle kahden vuoden ajan. Perhe osallistuu mielellään yksittäisiin tapahtumiin esimerkiksi Linnanmäkipäivään, elokuviin, teattereihin tai leireille. Perheen vanhempi on mukana myös erilaisissa ryhmissä, kuten Kympin jumpassa tai Miina-ryhmässä. Perhe tapaa muita yhden vanhemman perheitä yhdistyksen perhekahvilassa.

Ihan näin yksinkertaista ja helppoa ei toimintaamme osallistuvien perheiden ”profilointi” kuitenkaan ole. Perheitä yhdistää se, että perheen arki pyörii yhden vanhemman voimin, mutta muuten perheet voivat elää hyvinkin erilaisessa elämäntilanteessa ja erilaisten haasteiden kanssa. Tästä syystä perheiden yhdistyksen toiminnalle asettamat odotukset ja toiveet poikkeavat huomattavastikin toisistaan. Myös yksittäisistä tapahtumista annetut palautteet ovat osin niin vastakkaisia, että herää epäilys liittyvätkö annetut vastaukset samaan leiriin tai retkeen.

Toimintaan osallistumattomuuden syyt ovat sen sijaan hyvinkin samanlaisia. Arjen kiireet ovat usein esteenä osallistumiselle, vaikka itse toiminta olisikin kiinnostavaa. Toiminta voi herättää innostusta, mutta se toteutuu perheelle hankalassa paikassa tai perheen aikatauluihin sopimattomana aikana.

Retkien, leirien, lomien ja muiden maksullisten tapahtumien hinta-laatusuhdetta pidettiin hyvänä tai erittäin hyvänä, ja leireille ja lomille pääsy toteutui hyvin. Toiminnasta tai tapahtumista saatua ennakkotietoa pidettiin yleisesti riittävänä.

Toiminnassa vanhemmille löytyi keskusteluseuraa varmemmin kuin lapselle. Osallistuminen keskusteluihin yksinhuoltajaperheiden asemasta oli vähäisempää. Ryhmän yhteispelin koettiin sujuvan melko hyvin toiminnan aikana.

Erityisen merkityksellisinä hetkinä tai tapahtumina mainittiin äitien yhteiset keskustelut, kerhot, leirit, perhekahvilat, soppakuppila, Keurusselkä, Haapsalu, Punahilkka, Otepää, Linnanmäki, Sopukka ja äitienpäivän brunssi.

Vastanneet haluavat tulevaisuudessakin osallistua selkeästi eniten yksittäisiin tapahtumiin, teemallisiin ryhmiin ja säännöllisesti kokoontuviin ryhmiin. Jatkossa toivottiin eniten toimintaa murrosikäisten lasten perheille, totaaliyhäreille, pienituloisille ja pikkulapsiperheille. Omaa ryhmätoimintaa kaivattiin myös eroperheille, väkivaltaa kokeneille ja työttömille. Toiveet kertovat perheiden erilaisista elämäntilanteista.

Kuuden kyselyyn vastanneen perheen lapsilla oli elämässään Mieskaveritoiminnan kautta löytynyt kaveri ja neljän perheen elämää rikastutti Mummilan kautta saatu kummimummi- tai vaari. Neljä vastaajaa toimi itse yhdistyksessä vapaaehtoisena vertaisohjaajana. Kyselyssä kiinnostuksensa toimia jatkossa vapaaehtoisena ohjaajana ilmoitti kahdeksan yhdistyksen jäsentä. Heihin olemme jo olleet yhteydessä.

Pienperheyhdistyksen syyskokous hyväksyy seuraavan vuoden toimintasuunnitelman, toiminnan painopistealueet ja tavoitteet. Kyselyssä pyydettiin jäseniä arvioimaan kuluvan vuoden tavoitteiden saavuttamista. Pienperheyhdistys onnistui vastanneiden mielestä parhaiten perheiden hyvinvoinnin edistämisessä, lapsen näkökulman huomioinnissa ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kannustamisessa.

Kyselyn vastaukset kertovat yhden vanhemman perheiden vertaistuen tarpeesta. On hyvä jakaa ajatuksia ja kokemuksia muiden samassa elämäntilanteessa elävien kanssa. Toiveiden moninaisuus kertoo myös perheiden erilaisista elämäntilanteista ja odotuksista. Toimintamme kehittämiseen, yhden vanhemman perheiden aseman ja hyvinvoinnin parantamiseen tarvitsemme kaikkien mielipiteitä.

Yhdistyksen toiminnan tarkoituksen toteuttamiseen tarvitsemme kaikkien jäsentemme ja toimintaan osallistuvien, vapaaehtoisten, luottamushenkilöiden, työntekijöiden ja yhteistyökumppaneidemme panosta. Suuret kiitokset kaikille kyselyyn vastanneille.

 

Juha Turtiainen

Toiminnanjohtaja