Terveyttä ja hyvää ruokaa
29.12.2016

Koostin eilen Pienperheyhdistyksen kotisivuille uutta sivua viime kuukausina Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä julkaistusta ruokakampanjasta. Ajattelin, että sosiaaliseen mediaan nopeasti hukkuva kampanja voisi näkyä jonkin aikaa myös kotisivuillamme. Yli vuosi sitten alkaneen ruokaprojektin tarkoituksena on tarjota yhden vanhemman perheille vinkkejä edullisen ja terveellisen ruuan valmistukseen. Kerron tässä miten Kuluttajaliiton kanssa yhteistyössä tehdyn kampanjan suunnittelu lähti käyntiin ja miten se eteni.
Ruokakampanja lähti meillä alkuun jäseniltä tulleiden ideoiden pohjalta. Kaisli toimi tässä sanansaattajana ja kertoi millaisia ideoita oli leirillä kehitelty. Keskustelumme pohjalta aloin kartoittaa minkä yhteistyötahon kanssa lähtisimme kampanjaa valmistelemaan. Selailin nettisivuja ja löysin Kuluttajaliiton sivulta tietoja heidän kolmivuotisesta Syö hyvää -hankkeestaan (2013–2016). Se vaikutti sopivalta.
Syö hyvää -hankkeen tavoitteena oli viestiä tammikuussa 2014 julkaistavien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisista ruokavalinnoista kuluttajille. Hankkeessa oli jo siinä vaiheessa mukana parisenkymmentä yhteistyökumppania, kun otimme yhteyttä hankkeen vetäjään.
Syö hyvää -hanke sopi meidän tarpeisiin, sillä hankkeessa haluttiin nimenomaan puhutella ihmisiä yksilötasolla. Yhden vanhemman perheet tarvitsivat räätälöityjä vinkkejä ruuan valintaan ja valmistamiseen. Pienten lasten äidillä ei ole aikaa pilkkoa, vaan ruuan tulisi olla nopeasti valmistettavaa. Teini-ikäisten perheissä ruuan proteiinipitoisuus tuli olla korkea, että näläntunne pysyy kauemmin loitolla. Ruuan tuli olla myös edullista. Näiden esimerkkien pohjalta kampanjaa lähdettiin miettimään.
Otimme yhteyttä hankkeen vetäjään ja sovimme tapaamisen. Tapaamisessa kerroimme ideamme mahdollisista kuvapareista – yhden vanhemman perheessä syöty ruoka ja siitä vieressä terveellisempi versio. Alkuperäisenä ideana oli, että päiväkirjojen pohjalta ravitsemusalan ammattilaiset voisivat miettiä parempia ateriavaihtoehtoja ja ohjeita terveellisen ruuan valmistamiseen. Painotimme yhden vanhemman perheiden puutteita niin rahan kuin käytettävissä olevan ajan suhteen. Päätimme kerätä jäseniltämme ruokapäiväkirjoja viikon ajalta.
Saimme päiväkirjat kolmelta perheeltä. Yhteistyö Kuluttajaliiton kanssa sujui ensitapaamisen jälkeen sähköpostitse. Kuluttajaliiton oli tarkoitus työstää lähettämäämme materiaalia eteenpäin, suunnitella ja kuvata lopulliset aineistot. Lopputulos olisi paljolti heidän budjettinsa varassa. Meidän tehtävänä oli vastavuoroisesti levittää Syö hyvää -materiaalia sosiaalisissa medioissa.
Lähettelin viestejä aika ajoin, siitä miten projekti etenee. Ymmärrettävästi noinkin ison hankkeen organisointi toi eteen yllätyksiä niin projektin aikatauluissa kuin projektinvetäjän henkilökohtaisessa elämässä. Projekti meidän osaltamme viivästyi ja keväällä saimme lupauksen videokampanjasta. Tänä syksynä videot tosin todettiin liian kalliiksi ja palattiin alkuperäiseen ideaan kuvakampanjasta.
Viime marraskuussa alkoi viimein tapahtua. Saimme ensimmäisen kuvan. Se oli hienosti koostettu kuva teemana ”Syö hyvää 5 eurolla päivässä”. Siinä näkyy koko päivän ateriat samassa kuvassa. Idea kuvapareista oli hautautunut, mutta tärkeämpää on varmasti iskostaa terveellinen vaihtoehto ihmisten mieliin.
Seuraava kuva, ”Syö hyvää ilman stressiä”, tiivistää viisi hyvää vinkkiä lapsiperheiden arkeen. Kertaan ne vielä tässä, sillä niissä on monta lapsiperheiden arkea helpottavaa ajatusta.
”Syö arkena aina sama aamupala.” – helpottaa kiirettä
”Syö joka aterialla kämmenellinen proteiinipitoista ruokaa.” – ei tarvitse hetikohta syödä uudestaan
"Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka aterialla.” – terveellistä
”Älä juo turhaa energiaa.” – vältä liikaa sokeria
”Oikaise, kun et ehdi.” – kaikkea ei tarvitse tehdä tunnontarkasti
Loput kolme kuvaa olivat helposti ja nopeasti valmistettavia ruokaohjeita, joita on helppo myös muunnella: shakshuka eli munapannu 2:lle, yhden kattilan pasta 4:lle ja lohi-parsakaalivuoka 4:lle.
Noiden yhteistyökuvien julkaisun lisäksi olen linkittänyt tilillemme Facebookiin eri teemoja Syö hyvää -sivuilta. Sivuilta löytyy myös paljon tietoa siitä, mihin ruuan valinnassa ja valmistamisessa pitäisi kiinnittää huomiota. Mitä aineita ruuanlaitossa pitäisi suosia ja mitä pitäisi välttää? Vaikka yleisesti tiedämme, että liika sokeri on pahasta, löytyy sivuilta tarkempaa tietoa kuinka paljon sokeria on esim. tuoremehussa tai viilissä sekä vaihtoehtoisia tapoja valmistaa terveellisempää ruokaa tai juomaa.
Käykää tutustumassa kampanjaan myös meidän kotisivuillamme: Syö hyvää – ruokakampanjan satoa. Ja laittakaa kommentteja, siitä huomasitteko kampanjaa ja mitä mieltä olette siitä.
Tästä on hyvä jatkaa terveellisemmällä tiellä. Hyvää uutta vuotta kaikille!
Jaana Hartikainen
Viestintäkoordinaattori