Vaalipaneeli haastoi ehdokkaita miettimään, miten palvelut voivat tukea työn ja perheen yhteensovittamista

28.3.2025

Yhden Vanhemman Perheiden Liiton ja Pienperheyhdistyksen perinteeksi muodostunut yhden vanhemman perheiden vaalipaneeli järjestettiin tiistaina 25.3.2025. 

Mukaan oli kutsuttu eduskuntapuolueiden edustajat. Keskustelemassa olivat Hilkka Kemppi (kesk.), Mia Laiho (kok.), Minna Minkkinen (vas.), Pia Sillanpää (PS), Fatim Diarra (vihr.), Helena Marttila (SDP), Oona Hagman (RKP) ja Salli Laukkanen (KD). Paneelin juonsivat Kaisli Syrjänen ja Anne Elisabet Belt. Panelisteilla oli omakohtaista kokemusta yhden vanhemman perheistä, vanhemmuudesta ja sosiaalialan työstä.  

Keskustelussa nostettiin esiin lapsiperheköyhyyden esiintymistä yhden vanhemman perheissä, palveluiden saatavuuteen ja riittävyyteen sekä työn ja perheen yhteensovittamiseen liittyviä kysymyksiä, ja sitä miten alueet ja kunnat voivat tukea perheitä näissä asioissa. Panelistit olivat melko yksimielisiä siitä, että nykyiset palvelut eivät aina riitä joustamaan vanhemman tarpeiden mukaan. Keskustelussa monet osanottajat korostivat, että yksinhuoltajat tarvitsevat enemmän tukea jaksamiseensa, erityisesti työelämän ja perheen yhdistämisessä. Osallistujat toivoivat, että palvelut kehitettäisiin joustavammiksi, jotta ne tukisivat paremmin perheiden eri tarpeita. 

Työn ja perheen yhteensovittamisen mahdollistaminen on tärkeää 

Yhden vanhemman perheiden vanhempien työttömyys aste on jopa 13 prosenttia korkeampi kuin kahden vanhemman perheissä. Tähän pitää puuttua jo siksikin, että tällä on myös suora yhteys lapsiperheköyhyyteen. Monet ehdokkaat toivat puheissaan esiin, että joukkoliikenteen toimivuus ja riittävä määrä, aamu-, iltapäivä- ja loma-aikojen hoitoa lapsille, tulee olla saavutettavampaa kuin ne tällä hetkellä ovat.  

Oona Hagman argumentoi, että jo työnhaun tulisi olla joustavampaa. Jos perheen tilanne kuullaan ja otetaan etukäteen huomioon, voi vanhempi paremmin vastaanottaa sellaisen työn, jota oikeasti voi myös tehdä. Pia Sillanpää toi esiin tärkeän seikan päivähoidosta; aukioloaikojen tulisi olla entistä joustavampia, jotta vanhempi ehtii viedä ja hakea lapsen hoidosta.  

Salli Laukkanen painotti tärkeänä seikkana sitä, että osa-aikatyön tekeminen tulisi olla mahdollista ilman sanktioita. Hän ehdotti, että lapsen kesälomilla nuoret voisivat olla lasten seurana päivien aikana, kuten rippikoulussa isoset ovat nuorempien kummeina Fatim Diarra puhui perheystävällisten työorganisaatioiden puolesta. Kun työnantaja ymmärtää, miten tärkeä perhe työntekijälle on, silloin ennen kaikkea työ joustaisi, ei työntekijä ja perhe-elämä.  

Lapsiperheköyhyys on yhden vanhemman perheille vakava uhka – duunariköyhyys on monelle tosiasia 

Hilkka Kemppi sanoi, että Suomessa ei saisi olla duunariköyhyyttä. Poliitikot voivat vaikuttaa paljonkin siihen, että rakenteet tukisivat sitä, että työtä voidaan tehdä niin, ettei perhe-elämä siitä kärsi. Kempin ratkaisu olisi perhekeskusten vahvistaminen, jossa jokainen saisi samasta paikasta tarvittavan avun ja tuen. Myös asumistuen saaminen molempien vanhempien asumiseen on tärkeää. Laukkanen ja Diarra olivat samaa mieltä perhekeskusten tärkeydestä. Diarra lisäisi vielä päätöksentekoon lapsivaikutusten arvioinnin. Tärkeistä tuista, jotka vaikuttavat lapsen hyvinvointiin, ei saa leikata. 

Minna Minkkinen halusi tuoda esille sitä, että jo nyt on tehty paljon hyvää, mutta varsinkin sosiaaliturvaan tehtäviä päätöksiä tulee tehdä yhä enemmän niin, että lapset voisivat hyvin jo nyt.

Helena Marttila ehdotti, että julkinen liikenne voisi olla lapsille kesän ajan ilmainen. Mia Laiho toi esiin sen, että ruuan hinnan tulisi olla kohtuullista ja harrastamisen kohtuuhintaista tai ilmaista. Marttila panostaisi ymmärrykseen köyhyyden juurisyistä, kuten palkan riittämättömyydestä ja pyrkisi vaikuttamaan juuri näihin asioihin. 

Sillanpää lisää, ettei sosiaaliturvassa saisi olla kannustinloukkuja, jotta työnteko olisi oikeasti kannattavaa. Laukkanen huomautti, että tällä hetkellä sosiaaliturva esimerkiksi yksihuoltajatilanteessa on jo nyt riittämätön, ja tilanne on monelle sietämätön. Tämä voi johtaa siihen, että aikuinen alkaa voimaan huonosti, jolla on suora vaikutus lapsenkin hyvinvointiin. 

Palveluiden aito saatavuus kaikille on yhdenvertaisuuskysymys 

Diarra toi puheenvuorossaan esiin, että jotta palvelut olisivat järkeviä ja kattavia, tulisi hoivavastuuta jakaa entistä enemmän monien toimijoiden, kuten neuvolan, perhekeskuksen ja järjestöjen kanssa. Tämä vaatii suunnittelua ja ymmärrystä jokaisesta toimijasta. Marttila lisää, että sotepalveluiden tulisi olla aidosti saatavilla, esimerkiksi neuvola-aikoja tulisi saada myös virka-aikojen ulkopuolella. Sillanpää nosti esiin, että on tärkeää saada talous kuntoon niin, että voidaan palkata juuri niitä työntekijöitä, jotka hoitavat lapsia, kuten tukiperheitä, kotipalvelua ja neuvolan työntekijöitä. 

Sallinen painottaa lasten ja nuorten asettamista keskiöön. Ennaltaehkäisevä työ heidän hyvinvointinsa eteen on kaiken perusta. Tämä auttaa myös vanhemman jaksamista. Minkkinen toivoo, että palveluissa ymmärrettäisiin yhä paremmin monimuotoisten perheiden tarpeita. Tämä vaatii ammattilaisten kouluttamista. Laiho nosti esiin kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyön, jonka tulisi olla nykyistä toimivampaa, että palvelut toimisivat hyvin. Myös päiväkotien aukiolojen joustavuus on Laihon mielestä palveluiden kattavuuden näkökulmasta tärkeää. 

Kemppi painottaa, että yhden vanhemman perheiden tilanne taloudellisesti on haavoittuvampi kuin kahden vanhemman perheissä. Siksi palveluiden toimivuus on tärkeää, että aito yhdenvertaisuus perheiden kesken toteutuisi. Myös ennaltaehkäisevät sotepalvelut, kuten eroauttaminen, tulee olla prioriteettilistan kärkipäässä. Myös Hagmanin mielestä ennaltaehkäisy on järkevää, koska se on myös kaikkien kannalta halvempaa.  

Muista äänestää! 

Paneelin lopuksi panelistit kannustivat kuulijoita äänestämään. Päätöksenteko on tärkeää, sillä se vaikuttaa arjen palveluihin ja perheiden hyvinvointiin. Äänestäminen on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten asioita hoidetaan, ja se on tärkeä väline yhteiskunnassa. Yhden vanhemman perheiden tukeminen vaatii pitkäjänteistä työtä, ja vain yhdessä voimme kehittää palveluja, jotka tukevat perheiden jaksamista ja mahdollistavat työelämän ja perheen yhdistämisen mahdollisimman joustavasti. 

Koko paneelin voi katsoa Yhden vanhemman perheiden vaalipaneeli - YouTube

 

Sivua päivitettiin 31.3.