Kiitokset, valoa ja voimia elämänne poluille

16.5.2024

Hei kaikki Pienperheyhdistyksen osallistujat! Yhdeksän Pienperheyhdistys-vuoden, joista kolme osallistujana ja kuusi työntekijänä,  jälkeen on tullut aika suunnata kohti uusia työhaasteita. Viimeinen työpäiväni Pienperheyhdistyksessä on tänään 16.5. 

Haluan kiittää teitä kaikkia kohtaamisista vuosien varrella. Lisäksi haluan jakaa kanssanne tänä keväänä eräässä kirjallisuusterapeuttisessa verkkoryhmässä kirjoittamani tekstin, joka perustuu omiin kokemuksiini (pienten) lasten usein uuvuttavasta äitiydestä/vanhemmuudesta. Sattumalta tätä ryhmää ohjasi ihana Annamari Typpö, joka ohjasi myös Pienperheyhdistyksessä (live)ryhmää tänä keväänä! Suosittelen lämmöllä Annamarin ryhmiä kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. 

 

Riittävän hyvän äidin manifesti 

  • Olet riittävän hyvä äiti, kun olet noussut yhtä aikaa taaperon kanssa kello 05.00 pimeään talviaamuun, vaikka itse menit nukkumaan vasta klo 01 (yöunista oli helpointa varastaa omaa aikaa).  
  • Olet riittävän hyvä äiti, kun olet ruokkinut lapsesi jonkun toisen äidin tekemällä ruoalla.  
  • Olet riittävän hyvä äiti, kun olet istunut hiekkalaatikon reunalla räntäsateessa ja ollut leikkivinäsi, vaikka oikeasti ajattelit omia asioitasi.  
  • Olet riittävän hyvä äiti, kun olet suuttunut asiasta tai asiattomuudesta, sitten leppynyt ja pyytänyt lapseltasi anteeksi. Anteeksi, että huusit, anteeksi, että sanoit pahasti.  
  • Olet riittävän hyvä äiti, kun olet istunut lasten keskellä ja laittanut Peltorit korviin – koska tiesit, että et jaksa enää sekuntiakaan kuunnella lasten riitelyä, ja suutut ihan justiinsa, ihan justiinana.  
  • Olet riittävän hyvä äiti, kun päivän lopuksi olet laskenut lapset ja todennut, että jokainen on vielä hengissä ja jaksaa ärsyttää eli on hyvissä voimissa.  
  • Olet riittävän hyvä äiti, kun olet lukenut lapsellesi iltasadun, laulanut iltalaulun, silittänyt poskea, peitellyt peiton alle ja mennyt sen jälkeen sohvalle syömään suklaata. Ja kun tenava on viidennen(toista) kerran huhuillut huoneestaan, olet sanonut tiukasti: Nyt nukutaan. Shh.  
  • Olet riittävän hyvä äiti, kun lasten vihdoin nukahdettua olet käynyt katsomassa nukkuvia lapsia, korjannut peittoa, kuunnellut tuhinaa ja tuntenut pakahduttavaa rakkautta.  

 

Voimia ja valoa teistä jokaiselle – olkaamme edelleen riittävän hyviä!

 

Riikka Koola💛