Leikin asia
2.11.2023
Onko mitään mukavampaa kuin antautua leikin vietäväksi? Hetken aikaa voi räntäsateen keskellä ollakin auringon lämmössä ja rakentaa mitä ihmeellisimpiä hiekkalinnoja tai hiipiä pitkin talojen kulmia nurkka-Jussia karkuun tarkasti koputtelua kuunnellen. Miten mahtavaa onkaan heittäytyä tarinan vietäväksi, luoda tarinaa itse ja saada muut mukaan kuvittelemaan. Leikkiminen on hyödyllistä meille kaikille.
Aikuinen, joka ymmärtää leikin merkityksen ja leikkii lapsen kanssa, tuottaa lapselle valtavasti iloa ja hyötyä. Leikillä on ilahduttava ja onnellistuttava vaikutus. Ainakin meidän työyhteisössämme riitti naurua, kun leikimme muutaman tunnin ajan erilaisia leikkejä virkistyspäivänämme. Hetken aikaa olimme kansainvälisiä salamurhaajia, suomalaisia bussipysäkillä, töpselihippalaisia, peilissä totisia kisaajia ja toistemme läpsyttelijöitä.
Yhteisessä leikissä harjaannutaan sosiaaliseen yhteistoimintaan. Yhteinen leikki edellyttää luottamuksellista yhdessä oloa. Se vahvistaa toiveikkuutta, edistää unelmointia, vahvistaa eettisyyttä ja auttaa meitä asettumaan toisen asemaan. Yhteys toisiin vahvistaa positiivista käsitystä itsestä ja motivoi kokeilemaan uutta. Kun saa osallistua omalla tavallaan, voi kokea ikimuistoisia hetkiä yhdessä toisten kanssa.
Aikuisenkin leikeissä ratkaisut ongelmiin voivat avautua uusista näkökulmista, kun luovuus lisääntyy. Ehkäpä hetki sikana kuralammikossa möyrien avaa uudenlaisia ajatuksia tai auttaa näkemään uusia mahdollisuuksia tarkastella asioita. Ainakin hetkeksi leikkiessään pääsee arkea karkuun. Erityisesti, jos uskaltautuu kokeilemaan kuralammikko-oleilua röhkien. Mielikuvittelemalla myös empatiataitomme kehittyvät. Kun olemme emotionaalisesti läsnä yhteisessä leikissä, muuttuu läsnäolijoiden suhde. Melko usein aikuisen läsnäolo lapsen leikissä herättää ihastusta. Tässä leikissä on viisi aikuista ja vain kolme lasta. Laskin aivan itse, totesi eräs lapsi silmät loistaen!
Kun aikuinen antaa lapselle tilaa kannustaen tätä sanomaan, mitä mielen päällä on, sallii ehdotetun leikin tai muiden asioiden vastustamista, tuetaan osaltaan lapsen kokemusta merkityksellisyydestä. Näin lapsi voi myös löytää itseään, tunteitaan ja sitä, kuka hän haluaa olla ja millaisista asioista hän pitää.
Jokainen päivä, jonka lapsi leikkii täytettyään 12 vuotta, ennakoi aikuisuuteen hyvää mielenterveyttä. Kun leikimme, opimme ja saamme myönteisiä kokemuksia itsestä ja yhdessä olemisesta. Leikin kautta toisia voi olla helpompi lähestyä. Kun seuraavan kerran toteat tai ajattelet nyt ei ole leikin aika, pysähdy hetkeksi. Entä jos olisikin? Jo yhdeksän minuutin leikillä tiedetään olevan merkitystä aikuisen hyvinvoinnille. Ehkä myös todellisuus näyttäytyisi leikin jälkeen toiveikkaampana ja hallittavampana. Ainakin suhde itseen, lapsiin ja muihin leikkikavereihin olisi onnekas.
Leikki yhteisenä kielenä -tapahtuma järjestetään 7.11. Oodissa – Leikkipäivä (leikkipaiva.fi) . Lähde mukaan leikkiin!
Susa Ruuhilahti
Perhetoiminnan koordinaattori