Mitä hyvinvointialue voi tarjota yhden vanhemman perheille?

5.3.2025

Yhden vanhemman perheiden arki pyörii yhden aikuisen taloudellisilla ja aikaresursseilla.  Arjessa on löydettävä tasapaino työn ja perhe-elämän, taloudellisten haasteiden sekä lapsen ikään ja erityistarpeisiin liittyvien tarpeiden välillä. Moni yhden vanhemman perhe selviää hyvin, mutta osa perheistä kohtaa haasteita, jotka tekevät arjen pyörittämisestä erityisen vaikeaa. Kunnilla ja hyvinvointialueilla on merkittävä rooli asukkaidensa arjessa, ja niillä on mahdollisuus tehdä merkittäviä parannuksia perheiden elämänlaatuun. Toimivat ja joustavat palvelut voivat mahdollistaa arjen sujumisen ja tukea perheitä silloin, kun haasteet kasaantuvat.  

Yhden vanhemman perheissä yleisimpiä haasteita ovat taloudelliset vaikeudet ja ajankäytön pulmat. Vanhemmat kertovat usein, että työn ja perheen yhteensovittaminen on haastavaa, ja joissain tilanteissa jopa mahdotonta.  

Tukea ennaltaehkäisevästi ja joustavasti 

Kunnat ja hyvinvointialueet voivat parantaa perheiden tilannetta tarjoamalla joustavia palveluja, jotka mahdollistavat arjen sujumisen. Erilaiset perhetilanteet on otettava huomioon palveluita ja toimintoja suunniteltaessa. Toimivat lähipalvelut ovat ratkaisevia, jotta perheet voivat saada tarvitsemansa avun nopeasti ja helposti. Lähipalvelujen turvaaminen asuinpaikasta riippumatta on tärkeää, ja se edellyttää resursseja ja priorisointia hyvinvointialueilta ja kunnista. Hyvinvointialueiden tulee panostaa ennaltaehkäisevään tukeen, jotta perheet saavat tarvitsemansa tuen ennen kuin vaikeudet kasvavat liian suuriksi.  

Joustavat työaikaratkaisut ja vanhempia tukevat työnantajat 

Hyvinvointialueet ja kunnat voivat olla esimerkkejä siitä, kuinka työn ja perheen yhteensovittaminen on mahdollista. Esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueiden työnantajina tulisi tarjota joustavia työaikaratkaisuja vanhemmille. Tämä voi tarkoittaa etätyömahdollisuuksia, osa-aikatyötä tai joustavia työaikojen järjestelyjä, jotka auttavat työntekijöitä yhdistämään työn ja perheen. On tärkeää, että erilaiset perhe- ja elämäntilanteet otetaan huomioon työpaikoilla. Joustavat työehdot ja tukevat työnantajat voivat merkittävästi parantaa perheiden mahdollisuuksia selviytyä arjen vaatimuksista. 

Kohtuuhintainen asuminen ja turvallinen elinympäristö 

Jokaisella perheellä tulee olla oikeus kohtuuhintaiseen asumiseen ja turvalliseen elinympäristöön. Asuinpaikka pitäisi voida valita sen mukaan, missä arki parhaiten sujuu. Hyvinvointialueet ja kunnat voivat tehdä yhteistyötä asuntopolitiikan parantamiseksi ja varmistaa riittävä asuntotuotanto. 

Järjestöjen rooli yhteiskunnassa 

Järjestöillä on keskeinen rooli yhteiskunnassa toimintamahdollisuuksien, vertaistuen ja matalan kynnyksen tuen tarjoamisessa. Monet vanhemmat kokevat järjestöjen tarjoaman tuen olevan juuri sitä, mitä he tarvitsevat. Järjestöjen toimintaan on helppo tulla ja niistä saa nopeasti apua ja tietoa hyvinvointialueen palveluista. Yhteistyö järjestöjen, kuntien ja hyvinvointialueiden välillä varmistaa sen, että ihmiset perheet löytävät tarvitsemansa tuen ja avun. Järjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen varmistaa, että matalan kynnyksen palvelut ovat jatkossakin saatavilla ja helposti tavoitettavissa.

 

Kaisli Syrjänen

Kansalaistoiminnan koordinaattori

 

Seuraa Pienperheyhdistyksen vaalikampanjaa Vaalit 2025 -sivulla.