Miten valtuustotyö sujuu yhden vanhemman perheessä?

26.3.2025

Tämä blogi on alue- ja kuntavaaliehdokkaan kirjoittama. Pienperheyhdistys pyysi yhden vanhemman perheen arkea eläviä ehdokkailta kirjoittamaan yhden vanhemman perheen ja politiikan yhdistämisestä. Julkaisemme näitä kirjoituksia ennen kevään 2025 vaaleja.

Olen saanut toimia politiikassa jo useampia vuosia. Vuonna 2022 tulin valituksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuustoon ja olin jo valittu edellisenä vuonna Espooseen varavaltuutetuksi. Kesken valtuustokauden tulin raskaaksi ja sain lapsen itsellisesti. 

Lastenhoito mahdollistaa osallistumisen kokouksiin

Ennen raskautta en edes miettinyt miten yhdenvanhemman perheet osallistuvat politiikkaan. Minulle oli kuitenkin selvää, että haluan olla mukana myös lapsen saamisen  jälkeen. Olikin positiivinen yllätys, että sekä Espoossa että Länsi-Uudellamaalla korvataan lastenvahdin kulut kokouksiin ja seminaareihin osallistumisen ajalta. Olen myös seurakunnassa luottamushenkilö eikä siellä ole suhtautuminen ollut yhtä hyvää. Kun olen kysellyt, korvataanko lastenvahdin kulut, olen saanut kuulla kuinka kokouspalkkion pitää riittää. Kuitenkin kokouspalkkio on niin pieni, ettei se verojen jälkeen kata lastenvahdin kuluja. Osallistuminen seurakunnan kokouksiin onkin jäänyt huomattavasti pienemmäksi tämän takia.

Lastenvahdin korvaaminen varsinkin yhden vanhemman perheille on mielestäni pieni mukautus, joka tukee myös heidän osallistumistaan päätöksentekoon. 

Olen myös varsinainen valtuutettu eli kokoukset ovat tiedossa etukäteen. Olen saanut kutsuja varavaltuutettuna ja niihin on ollut pakko sanoa ei, koska muutaman tunnin varoituksella ei lastenvahtia enää yleensä saa.  Koska lastenvahti korvattiin, olin poissa vain kahdesta kokouksesta synnytyksen jälkeen. Sen jälkeen minulla oli alkuun lastenvahti mukana kokouksessa. Hän vahti vauvaa ulkopuolella ja laittoi viestin, kun vauvalla oli nälkä ja piti tulla imettämään. Näin tehtiin, kunnes vauva oli noin 10 kk, jolloin jäivät lapsenvahdin kanssa kotiin. 

Osallistuminen onkin siis ollut erittäin sujuvaa aluevaltuutettuna ja jaoston jäsenenä.

Kokoukset ja lastenhoidon haasteet

Haaste toki on se, että välillä saattaa lastenvahti tulla viime hetkellä kipeäksi, mutta niistäkin tilanteista on selvitty. Tiukassa paikassa lapsen voi myös ottaa kokoukseen mukaan, vaikka en ainakaan sitä taaperon kohdalla itse suosi. Minulla on ollut periaate, että haluan ehtiä kotiin niin, että saan laittaa lapseni nukkumaan ja olenkin ollut onnekas, että suurin osa kokouksista on ollut sopivan niin lyhyitä, että se on pääosin onnistunut.

Perehtymistä kokousasioihin kuitenkin pitää tehdä omalla ajalla eli sitä olen tehnyt, kun lapsi on mennyt nukkumaan. Nyt kun lapsi on päiväkodissa, on sitä pystynyt tekemään myös töiden lomassa. Onneksi työnantajani on todella joustava ja kannustaa osallistumaan politiikkaan. Valitulla luottamushenkilöllä on myös lakisääteinen oikeus osallistua kokouksiin eli työnantaja ei voi estää kokouksiin osallistumista edes vuorotyössä. 

Moniäänistä politiikkaa

Kannustan kaikkia lähtemään mukaan politiikkaan ja erityisesti ottamaan selvää, mitä kunnan tai alueen hallintosääntö ja palkkio-ohjesääntö sanoo lastenvahdin korvaamisesta. Jos siitä ei siellä mitään lue, kannattaa heti valtuustokauden alussa yrittää saada sinne se kirjaus. Näin tuetaan erilaisia perheitä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien osallistumista. Valtuuston tulee olla monimuotoinen ja moniääninen, ja se vaatii pieniä myönnytyksiä. 

 

Emilia Knaapi 

Kokoomus 

Espoo, Länsi-Uusimaa